Jump to content
Vasalisa

Slow game

Recommended Posts

I am having game problems. It is very slow the game and I can not fight or move well. I did cache clearing and F5 but still issues.

Has been same issue for 3 days.  Is there something else I should be trying? 

Thanks in advance for any help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In the event you are not aware of this, there are certain in game settings you can change to improve performance. In the lowest tool bar on the screen, 3rd icon from the right is the 'game settings' button. You can also use the 't' as a hot key. Open this and you will see the self explanatory settings that may help with your issues. However, there are some in game issues I have noticed as well. Weyah has already notified the Developer about this.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Cajunfried2016 said:

In the event you are not aware of this, there are certain in game settings you can change to improve performance. In the lowest tool bar on the screen, 3rd icon from the right is the 'game settings' button. You can also use the 't' as a hot key. Open this and you will see the self explanatory settings that may help with your issues. However, there are some in game issues I have noticed as well. Weyah has already notified the Developer about this.

Thank you, and yes I have changed those settings.

Ok good. I will try to play again tomorrow as I am still having problems today!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Now I log on and my character moves on it's own lol

I click on nothing and it still moves ..it's crazy !

It is still very slow though....I can not battle at all.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A couple general notes - there is currently some degradation in terms of game quality when you log in through the Facebook homesite.  If this is how you normally log in, click the "full screen" button on the right hand side of the screen; it redirects you to the play.flamefrost.com domain where you can still log in using your facebook credentials.  The best browser to use is Chromium and, as Cajunfried pointed out, fine-tuning the ingame settings helps tremendously.

 If you are in Exploration Mode and your character moves in one direction seemingly endlessly, left for example, you can stop it by tapping the arrow key for the direction it is moving (in this example obviously, that would be left).  Outside of exploration mode, I've never encountered that and can't offer any advice. :| 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/24/2017 at 3:33 PM, Hyperion said:

A couple general notes - there is currently some degradation in terms of game quality when you log in through the Facebook homesite.  If this is how you normally log in, click the "full screen" button on the right hand side of the screen; it redirects you to the play.flamefrost.com domain where you can still log in using your facebook credentials.  The best browser to use is Chromium and, as Cajunfried pointed out, fine-tuning the ingame settings helps tremendously.

 If you are in Exploration Mode and your character moves in one direction seemingly endlessly, left for example, you can stop it by tapping the arrow key for the direction it is moving (in this example obviously, that would be left).  Outside of exploration mode, I've never encountered that and can't offer any advice. :| 

Thank you Hyperion !

I do not log in through Facebook and I use Chrome and changed settings but I am still having slow game problems. :/

I will try any others suggestions as I miss playing so much. And my alt is trying to build on my land.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry to hear about all this, Vasalisa, I am investigating the problem!

I did reset some things yesterday, but if you are experiencing the same today then sounds like it didn't help... are you experiencing lags in all normal (i.e. non-Exploration mode) battles as well?

Do smaller battles (e.g. against a couple of level 1-2 wolves or Agents of the Four) perform better or there are significant delays between actions in these combats either?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/26/2017 at 10:54 AM, Dan said:

Sorry to hear about all this, Vasalisa, I am investigating the problem!

I did reset some things yesterday, but if you are experiencing the same today then sounds like it didn't help... are you experiencing lags in all normal (i.e. non-Exploration mode) battles as well?

Do smaller battles (e.g. against a couple of level 1-2 wolves or Agents of the Four) perform better or there are significant delays between actions in these combats either?

It is still happening to me as well Dan....game works fine till about the 8-10 minute mark then the lag starts again.

It is also sporadic. There will be bad lag, then it clears up for a couple minutes, then starts acting odd again.

Could it be the server ? Or is there something we as players an do?

I miss killing Andvarri :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Weyah said:

Could it be the server ?

It is the server in a sense that we can't afford a more powerful machine, so I have no choice but to keep optimizing every single algorithm existing in the game to make sure it runs on rubbish virtual hardware. :)

Don't worry though, we'll get to the bottom of this (eventually)!

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/2/2017 at 11:48 AM, Dan said:

It is the server in a sense that we can't afford a more powerful machine, so I have no choice but to keep optimizing every single algorithm existing in the game to make sure it runs on rubbish virtual hardware. :)

Don't worry though, we'll get to the bottom of this (eventually)!

I MAY have found a solution !!!!! Seems to be the case anyway.

If you have windows 10, and an average graphics card, be sure to right click on all apps BEFORE you play and choose "turn live app off" 

I did this and then restarted my computer and I could play no problems.

Then I turned them on again and got major lag ! Turned them off...restarted.....BAM no issues !!

Soooooo here is what I figure and it seems to be the case, when you are playing FFL and your apps are live, when they gather info so they can "heighten your app experience" they grab resources that would normally go to game play so this will almost stop game play all together until the apps finish grabbing information !  I have software that will tell you how much resources each app or program uses and I watched in real time how the app(s) use tons of resources ! Holy smokes they use a lot while cruising your computer !!!! 

So you can do this easy peasy and takes about 3 minutes to turn apps off....or best yet is to uninstall all apps you do not use.

Tomorrow I get a gaming graphics card and that will really make game run faster as well.

Hope this helps everyone who is having game issues ! 

Can't believe I didn't try this before.....I apologize profusely for not thinking of doing this earlier everyone ! :( Really sorry.

Please try this Vasalisa and see if it helps !

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wow, that is an interesting discovery!

Flamefrost is pretty CPU & Network demanding, so having background apps utilize the same aspects may be a reason for slowdown.

I personally use Windows 7, which may explain why I'm unable to reproduce the same issues as you that easily.
I'll make sure to get a copy of 10 though and see if I can find a way to optimize the game for that operating system (if it is the culprit indeed). ;) 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, Dan said:

Wow, that is an interesting discovery!

Flamefrost is pretty CPU & Network demanding, so having background apps utilize the same aspects may be a reason for slowdown.

I personally use Windows 7, which may explain why I'm unable to reproduce the same issues as you that easily.
I'll make sure to get a copy of 10 though and see if I can find a way to optimize the game for that operating system (if it is the culprit indeed). ;) 

Well Dan, so far it is a go and working wonderfully ! I have been able to play with no issues and I am well pleased ! I missed playing .

Had a fellow gamer try it out and tah-dah ! It worked for her as well ! 

I wish I still had Windows 7....Windows 10 is such a pain and most newer computers don't have the driver for windows 7 anymore! 

Anyway, I do apologize for not thinking of it sooner Dan. I am sorry to you for causing such grief and also to other players who may be having the same issue! I feel so bad :(. But I am happy to have figured it out finally.  Don't know why it did not occur to me to do that earlier lol.  Really hope this helps others. An EPIC Ginger fail lol

If anyone needs help with how to turn off apps for Windows 10 please message me and I will be more than happy to help!  :x

If it keeps working Dan.....may I make a post in forums about it? 

 

 

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/8/2017 at 2:24 AM, Weyah said:

If it keeps working Dan.....may I make a post in forums about it? 

Of course!

I'm a little cautious in case you come back to me in a few days saying "Hmm, looks like it's reverted back to terrible again", but if that doesn't happen that can be definitely considered official advice.:) 

P.S. Still waiting for my new Windows 10 laptop to be delivered.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Dan said:

Of course!

I'm a little cautious in case you come back to me in a few days saying "Hmm, looks like it's reverted back to terrible again", but if that doesn't happen that can be definitely considered official advice.:) 

P.S. Still waiting for my new Windows 10 laptop to be delivered.

So far everything is still a go ! Working like a charm ! YAY !!!!!

Hope it works the same for a lappy as it does a tower ! Let me know. I am excited to see if my theory works for you ! Hope so !

I would be thrilled if I discovered something that helps other players ! 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×